۸ روش موثر در افزایش خلاقیت کودکان

خلاقیت کودکان تاثیر بسیار زیادی در موفقیت و آینده آنها دارد. کودک خلاق برای حل مسائل، روش های جدید و مناسبی پیدا میکند. همین امر با گذر زمان و در زندگی فردی و اجتماعی، تاثیر بسزایی خواهد داشت. جالب است بدانید افزایش خلاقیت کودک با پرورش و تمرین صحیح حاصل میشود. استعداد ذاتی فقط بخش کوچکی از خلاقیت فرزند میباشد. اگر خلاقیت کودکتان برای شما مهم است با این مقاله پویا شو همراه شوید.
روش های پرورش و افزایش خلاقیت کودکان
- کنجکاوی و سوال پرسیدن
- نقاشی
- موسیقی
- آشپزی
- همراهی و پذیرش دوستان خیالی
- بازی کردن
- نقش اسباب بازی ها
- مطالعه کتاب و داستان پردازی
با هم به مطالعه و بررسی دقیق تر عناوین میپردازیم.
تاثیر کنجکاوی در خلاقیت کودکان
همانطور که پیش تر عنوان شد خلاقیت فرزند یک مهارت یادگرفتنی است. بنابراین والدین و مربیان میتوانند تاثیر زیادی در پرورش و افزایش خلاقیت آنها داشته باشند. شما به عنوان والدین و یا معلم کودک میتوانید فعالیتها و کارهای زیادی را برای پرورش و آموزش خلاقیت به کودکان انجام دهید.
آیا فرزند شما هم جزو کودکانی است که سوالات زیادی میپرسد؟ آیا تا کنون پرسیده چرا اسم گربه، گربه است و اسم گنجشک، گنجشک؟ چرا دو گوش داریم و یک لب؟ اگر جای بینی و لب عوض شود، چه میشود؟ اگر به تمام سوالات او پاسخ دهید آیا باز هم سوالات دیگری میپرسد؟
سوالات به ظاهر ساده و بچگانه کودکان در واقع نوعی کنجکاوی است که نباید از روی سهل انگاری نادیده گرفته شوند. یک کودک کنجکاو، خوب میداند در محیط اطرافش چه چیزهایی برای کشف کردن وجود دارد.
جالب است بدانید تمام کودکان قبل از سن دبستان دارای خلاقیت در بالاترین حد خود هستند. پس والدین باید بدانند که حس کنجکاوی برای یادگیری بیشتر در محیط خانه شکل میگیرد. اگر پدر و مادر بخواهند به امید مدرسه باشند، دیگر دیر خواهد شد!
نقاشی چه تاثیری بر افزایش خلاقیت کودکان دارد؟
یکی از مهم ترین سرگرمی های کودکان نقاشی میباشد. اما باید بدانید نقاشی کودک کار بی ارزش و بدون محتوایی نیست. بلکه این فعالیت کودک دارای ارزش زیادی میباشد. میتوان آن را از جنبه های مختلف هنری، آموزشی و یا بالینی مورد بررسی قرار داد. اما باید این نکته را نیز بدانید که به همان اندازه که نقاشی کشیدن کودک میتواند باعث رشد خلاقیت وی شود، میتواند به همان میزان نیز محدود کننده و مخرب خلاقیت و استعداد کودک شود.
سوال مهمی که وجود دارد این است که باید چه کاری انجام دهیم تا نقاشی کردن کودک باعث رشد خلاقیت و استعداد او شود؟
یکی از روش های رایج در آموزش نقاشی به کودکان، روش تکمیلی میباشد. این روشها کاملا محدود و بسته میباشد و اگر مداوم از آنها استفاده شود باعث افت خلاقیت کودک میگردد.
روش آموزش تکمیلی معمولا در کتاب های نقاشی و سرگرمی کودکان دیده میشود. در این کتاب ها غالبا کپی کردن را به کودکان می آموزند!! شاید استفاده از آن در ابتدای روند آموزش و آشنایی کودک با نقاشی مناسب باشد. اما استفاده زیاد و همیشگی قطعا استعداد و خلاقیت کودکان را از بین میبرد!
بهترین روش برای نقاشی کودکان آزاد گذاشتن کودک و استفاده از قوه تخیل وی میباشد. لازم است بدانید هرچیزی که قدرت ذهن کودک را محدود کند، خلاقیت کودک را نیز محدود میسازد.
این نکته را نیز به خاطر بسپارید که هرگز نقاشی کودک را اصلاح نکنید و در آن دست نبرید. از نقاشی کودک ایراد نگیرید و به هیچ عنوان او را به خاطر نقاشی اش سرزنش نکنید. برای نقاشی ها و کارهای هنری کودک او را تشویق کنید و بخشی از دیوار اتاقش را به کارهای او اختصاص دهید.
آیا موسیقی بر توسعه خلاقیت کودک تاثیرگذار است؟
یکی دیگر از فعالیت هایی که باعث افزایش خلاقیت کودکان میشود موسیقی میباشد. موسیقی عاملی است که میتواند افراد را به غم، ترس، شادی، و هیجان سوق دهد. بنابراین میتوان گفت بین هنر و احساسات درونی و خلاقیت افراد ارتباط نزدیکی وجود دارد. از این رو میتوان برای پرورش خلاقیت و همچنین بعد اخلاقی و اجتماعی کودک از این ابزار استفاده برد.
زمانی که کودک با استفاده از سازهای خود صدا تولید میکند و با شادی آواز میخواند، در حال پرورش خلاقیت و استعداد ذاتی خود میباشد. والدین میتوانند با تشویق و همراهی وی این ابتکارات را در ذهن او پرورش داده و قدرتمندتر کنند.
شما میتوانید با وسایلی که در خانه دارید مثل ظروف فلزی و قاشق های فلزی استفاده کنید و آنها را در اختیار فرزند خود قرار دهید. و یا از اسباب بازی هایی که صدا تولید میکنند استفاده کنید. تولید صداهای متفاوت و ریتمیک در افزایش و رشد خلاقیت کودک تاثیر زیادی خواهد داشت.
آشپزی یکی از راه های رشد خلاقیت کودکان
کودکان در سنین ۵ تا ۱۰ سال علاقه زیادی به آشپزی دارند. اما نیاز به تشویق و همراهی والدین دارند. توصیه روانشناسان به والدین این است که به هیچ عنوان جلوی آشپزی کردن کودکان را نگیرند. چرا که آشپزی کردن تواناییها و مهارت های کودک را تقویت میکند و خلاقیت کودک را در حل مسائل مختلف زندگی افزایش میدهد.
به کودک اجازه دهید تا مواد را باهم ترکیب کند و نتیجه را امتحان کند. سپس مواد دیگری جایگزین کرده و باز نتیجه را امتحان کند. مواد اختیاری یک ایده دیگر برای تمرین و افزایش خلاقیت کودک میباشد.
آشپزی کودکان مزایای زیادی دارد از جمله، آشنا کردن کودک با مزه های مختلف، بوییدن، لمس کردن، احساس کردن و حتی گوش داد. آشپزی کودکان به آنها کمک میکند تا مهارتهای حرکتی، هماهنگی دست و چشم، حتی آشنایی با مفاهیم اولیه ریاضی و مقادیر و علوم را گسترش دهند.
دوستان خیالی فرزند خود را بپذیرید
بسیار طبیعی میباشد که کودکان در سنین رشد دوستان خیالی داشته باشند. داشتن دوستان خیالی نشان از قوه تخیل بسیار قوی کودک دارد. این کودکان غالبا رفتار اجتماعی بهتر و هراس اجتماعی کمتری دارند. شما میتوانید هنگامی که فرزندتان در حال بازی با دوستان خیالی خود است، در جمع آنها حضور داشته باشید. تا زمانی که رفتار اشتباهی از فرزندتان سرنزده او را همراهی نمایید.
بازی کردن و توسعه خلاقیت کودک
کودکان حساس ترین مراحل رشد خلاقیت را در خانه سپری میکنند. بنابراین محیط مناسب خانه و نحوه صحیح فرزند پروری، در رشد و افزایش خلاقیت کودکان نقش مهمی ایفا میکند.
خانواده باید به بازی کردن کودک به عنوان یک عامل مهم در رشد خلاقیت وی توجه زیادی داشته باشد. باید بدانید که در بازی کردن است که نیروهای جسمی و ذهنی کودک مانند، دقت، نظم، تخیل، چابکی و… رشد میکند. بنابراین بهترین نوع فعالیت هر کودک بازی کردن میباشد.
زمانی که کودک مشغول بازی میباشد، یاد میگیرد اعمال و حرکاتش را کنترل کند. همچنین در بازی های فکری، کودک یاد میگیرد از تمرکز و فکر خود استفاده کند.
بخاطر داشته باشید که والدین نباید نوع و نحوه بازی را تعیین کنند. بلکه فقط باید شرایط سالم و مناسب بازی را فراهم نمایند و بهتر است که خود نیز به عنوان همبازی شرکت کنند و اجازه دهند کودک با قدرت خلاقیت خود بازی را اداره کند. شما نیز با تشویق و تایید رفتار کودک زمینه های تخیل و خلاقیت کودک را تقویت نمایید.
نقش اسباب بازی ها در رشد خلاقیت کودکان
انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان اهمیت زیادی دارد. دوران کودکی مهم ترین دوران یادگیری میباشد. و اسباب بازی میتواند زمینه خلاقیت کودک را افزایش دهد و امکان تجربه های گوناگون را برای وی فراهم سازد.
اسباب بازی ها در شکل گرفتن تمایلات عاطفی و روحی کودک نقش مهمی دارند. اسباب بازی هایی که اندازه و یا شکل خاصی ندارند و کودک میتواند با فکر و سلیقه خودش آنها را تغییر دهد، باعث رشد خلاقیت کودک میشود. همچنین ساخت کاردستی با ابزارهای ساده مثل کاغذهای رنگی به توسعه خلاقیت کودک کمک زیادی خواهد کرد. وسایلی مانند لگو و مکعب های رنگی نیز باعث افزایش مهارت کودک خواهد شد.
اگر تعداد اسباب بازی های کودک خیلی زیاد باشد ممکن است برای کودک حواس پرتی ایجاد کند و کودک فرصت کشف اسباب بازی ها را از دست بدهد! در حالی که اسباب بازی کمتر باعث میشود کودک با تدبیر بیشتری بازی کند و نتیجه آن رشد خلاقیت وی میباشد.
نقش مطالعه کتاب و داستان پردازی در افزایش خلاقیت کودک
یکی از راه های توسعه و تربیت کودکان خلاق ایجاد عادت به خواندن کتاب است. به ویژه کودکان که به عنوان سرمایه های آینده کشور میباشند. کتابخوانی برای کودکان، تمرینی برای کسب مهارت های اجتماعی، افزایش خلاقیت و گفت و گو با دیگران است. همچنین کودکان با کتاب خواندن تجربه خوب گوش دادن را کسب میکنند. ضمن اینکه قصه خوانی، کودکان را برای خواندن و نوشتن بهتر آماده می کند.
گوش دادن به داستان برای کودک تمرینی برای گفت و گو با دیگران است. همچنین کتابخوانی یکی از فعالیت های بسیار خوب و مفید برای تقویت ارتباط کودک با پدر و مادر است. اگر مایلید لذت خواندن داستان اختصاصی کودک با نام خود و فرزندتان را تجربه کنید میتوانید به صفحه کتاب اختصاصی کودک پویاشو مراجعه نمایید.
همچنین پویاشو، خلاقیت منحصر به فردی داشته است و بعضی از کتاب های داستان اختصاصی را به انیمیشن اختصاصی تبدیل کرده است که با کلیک روی لینک آبی میتوانید آنها را مشاهده نمایید.
برای مشاهده و مطالعه سایر مقالات جذاب پویاشو، به مجله کودکان در منوی اصلی سایت مراجعه کنید.